A technológiai úttörő egy új, meglehetősen szokatlan ötlettel állt elő, melyet már gyakorlatban is tesztel – igaz, egyenlőre disznókon.

A Neuralink interface a disznóba ültetve interaktívan mutatja amikor megérinti a talajt az orrával

A Neuralink egy olyan agyi interface, egy csipp, amelyet a koponyacsont megnyitásával az agyba kell ültetni, és elektródákkal rá kell kötni. Ez a módszer közvetlenül teszi lehetővé az agyi aktivitás jellé alakítását, és közvetítését a számítógépre.

Lefordítva: az agyi elektromos jeleket közvetíti közvetlenül, válogatás nélkül, kendőzetlenül a számítógép felé – azaz technológiai eszközökkel megvalósul egy közvetlen, elődeihez képest nagyságrendekkel ponotosabb, és nagyszabásúbb “gondolatolvasás”.

A projekt visszafelé is működik, lehetővé válik a közvetlen információ eljuttatása az agyba.

Természetesen joggal teszi fel a kérdést az olvasó, hogy mi szükség van erre?

Mint a legtöbb alkalommal, most is leginkább a fogyatékkal élők az elsődleges célközönség, de Elon Musk bemutatta, hogy az eljárás lehetővé tenné, hogy gyorsabban lehessen üzeneteket küldeni az agyba ültetett csippen keresztül, mely akár egy mobiltelefonos applikációra is csatlakoztatható. Ennek fényében nem nehéz kitalálni, hogy az általános célközönség – a felhasználás módjától függően – mindenki lehet majd.

A robotizált műtéti eljárás

Az ötlet igen bizarr lehet az olvasónak, főleg, hogy Elon Musk egy automatizált robottal végeztetné ezt az igencsak invazívnak mondható agyműtétet, és úgy aposztrofálta, hogy ez a műtét “oda-vissza” végrehajtható lenne a jövőben, ha valaki úgy dönt, hogy nem elégedett a termékkel.

A Neuralink fejlesztésének aktuális állásáról itt nézheti meg az összegző videót a kedves olvasó.