Devizahitelezés, a Bangó család története, 2020. október 5.

Arról, hogy a devizahitelezéssel – finoman szólva is – nagy baj van ma Magyarországon, már sokan hallottak – és folyamatosan nő a kilakoltatottak száma.

A kilakoltatások hátterében általában egy olyan devizahitel áll, melyet már nem tudott fizetni az adós – általában az irreális méretűre növekedett törlesztőrészletek miatt (mely törlesztőrészletek a szabályok szerint – eredetileg – nem nőhetnének, nem nőhettek volna a jövedelem felénél nagyobbra), így az általános gyakorlat az, hogy a devizahiteles elveszíti azt is, amire felvette a hitelt (autót, házat, ingatlant, stb.), ÉS a nyakán marad a tartozása is, mert a háza, autója, és a többi, amit eljárás során elvesznek tőle, nem fedezi a tartozása töredékét sem – hogyan is tehetné, a devizahitel kamatos kamatrendszer, melyben általános gyakorlat, hogy az árfolyam különbségek miatt 4 millióra 10 milliót követel a bank, de fordult már elő, hogy 25 millióra több, mint 100 milliót követeltek.

Olyan is fordult elő, hogy már majdnem kifizették az adósságot, de valamilyen okból mégis felmondta a bank a szerződést, és behajtót küldött, viszont az, hogy valaki

késedelem nélkül, folyamatosan, időben fizetve teljesítse a törlesztőrészletek befizetését, ÉS ennek ellenére kilakoltassák

– keveset fordul elő.

Ez egy ilyen eset.

A Bangó család este ilyen.
A család évekkel ezelőtt 4,5 millió forint hitelt igényelt, melyből már alapból – valamilyen furcsa módon – csak 3,5 milliót kapott kézhez, de a teljes 4,5 millió forintos tartozást vették alapul a törlesztőrészletek megállapításánál.

A család először alig több, mint 43 ezer forintos törlesztőrészlettel kezdett törleszteni, melyet tudtak is teljesíteni. Idővel – a devizaárfolyam változása által, mint minden devizahitelesnek – nekik is nőni kezdtek a törlesztőrészletek, melyek a devizahitel szerződés kötésekor rögzítve lettek, hogy nem lehetnek nagyobbak a jövedelem felénél. A megemelkedett törlesztőrészlet – több növelés eredményeképpen – elérte a 73 ezer forintos havi törlesztőrészletet – melyet szintén tudtak fizetni, késedelem nélkül.

A több év alatt, évente egy-egy alkalommal csúsztak – abból nem volt probléma.

Ennek ellenére, 2017-ben, miután a 4,5 milliós devizahitelre 7,6 milliót visszafizetett,

az elmaradás nélkül fizetett hitelt – felmondta a bank.

A devizahitel után, ami eredetileg 4,5 millió forint volt – amiből 3,5 milliót kaptak kézhez, és már kifizettek rá 7,6 milliót – további 6,5 millió forintot követel a bank.

Így, összességében 4,5 millió forintra, több, mint 14 millió forintot követel vissza a bank.

Kiderült, hogy az eljárás során, további 667 ezer forintot számoltak fel a hitelre, egyenlőre nem tudni, hogy milyen jogcímen.

A történetben sok ködös fordulat van, amelyek a hitelező félnél történtek. A hitelező cég eltűnt a folyamat során – feltételezhetően csődeljárás keretében – és el lett adva a követelés egy követelés kezelőnek – amelynek következtében a hitelesnek egy másik bankszámla számra kellett utalnia a törlesztőrészletet.

Ennek következtében három hónap törlesztés – nem a saját hibájukból – csúszott, de utólag, 2017 elején a teljes elmaradás hiánytalanul be lett fizetve. Így ez nem okozott problémát.

Mégis: a szerződés felmondásra került, és a családot most – a rendesen fizetett hitel ellenére – ki akarják lakoltatni, melyre 2020. október 7-én, kedden, 13:30-tól kerül sor.

Az eseményre mindenkit várnak a XV. kerület, Nyírpalota út 89. száma alá.

A család történetének további részleteit a helyszínen készített interjúból ismerheti meg az Olvasó.

A helyszínről az Alkotmányos Ellenállás csoport tagja, Hajnal János, valamint A Multimédia Hírháttér főszerkesztője, Molnár F. Árpád tudósított élőben.

A videóban elhangzó esetleges obszcén tartalom miatt a Hírobjektív felelősséget nem vállal.

A tudósítást itt nézheti meg:
https://www.youtube.com/watch?v=HkAPYHhuicA

Utógondolatok:
A devizahitelezés problémája továbbra is fennáll, és a kilakoltatások folytatódnak, sokszor ilyen ködös, értelmes okokat nélkülöző módon, annak ellenére, hogy Orbán Viktor miniszterelnök kijelentette:

“Senkit sem hagyunk az út szélén.”

Orbán Viktor, 2011. szeptember 17.

Mindennek már 9 éve, és semmi nem változott.

Vajon várhatunk-e érdemi változást, és ha nem, mit tehet egy bajba jutott honfitársunk?

FRISSÍTÉS – Tudósítás a kilakoltatásról

Két nappal később, 2020. október 6-án, délután 13:30-tól az Alkotmányos Ellenállás csoport tagja, Hajnal János, valamint A Multimédia Hírháttér főszerkesztője, Molnár F. Árpád tudósított élőben.

A kilakoltatás felvételeit itt nézheti meg:
https://www.youtube.com/watch?v=yfUPqX4CBAk

Ezúttal meghiúsult a kilakoltatás, mert a végrehajtó nem jelent meg a kilakoltatásra kitűzött időpontban. Várhatóan következő időpont lesz kiírva a kilakoltatásra.


FRISSÍTÉS – Harmadik kilakoltatási kísérlet – 2020. október 20.

A következő kilakoltatási kísérletről ismét az Alkotmányos Ellenállás csoport tagja, Hajnal János, valamint A Multimédia Hírháttér főszerkesztője, Molnár F. Árpád tudósított élőben.

Facebookon (az Alkotmányos Ellenállás felvétele): https://fb.watch/1g3boHLFHJ/

Youtube (Molnár F. Árpád felvétele): https://www.youtube.com/watch?v=KxwwBEPCw6Q