Dr. Pócs Alfréd, a Heves-megyei Orvosi Kamara Elnöke, orvos, ortopéd sebész szakorvos foglalja össze a tudományos hátterét a maszkviselésnek.

Többek között érinti az anomáliákat a kormány kommunikációjának a terén – a maszkok tekintetében, valamit a tudományos világ képviselőinek “Pálfordulásait” – ide értve Dr. Falusi Ferenc, volt tisztifőorvos, és Müller Cecília állásfoglalását is, akik korábban azon a szakmai állásponton voltak, hogy a maszk viselése értelmetlen.

Ízelítő a korábbi nyilatkozatokból:

Dr. Falusi Ferenc (2009. nov. 20), 168 óra – a H1N1 kapcsán nyilatkozta:

Véleményem szerint nem érdemes maszkot venni. Kivétel az egészségügyi dolgozóknak bizonyos vizsgálatokhoz, illetve sebészeti maszkot érdemes venni a fertőzött betegeknek, hogy a vírus ürülését kicsit megfogják, illetve a betegeket otthon ápolóknak. A maszk megelőzési célból való utcai viselete azonban nem befolyásolja a járványt. Igaz, egy jól szűrő maszk, ha valaki nem dugja ki belőle az orrát vagy a száját, valamit szűrhet – de 1500-2000 forintba kerül, és nyolc óránkét cserélni kell.”

Link: https://168ora.hu/tudas/h1n1-a-maszk-nem-sokat-er-116572 – az oldal alján.

Müller Cecília (2020. március):

“…az utca emberének maszkviselése önmagában nem fogja megállítani a járvány terjedését.

Link: https://youtu.be/1L47CQImLGs?t=244

A már nem elérhető NNK-féle lakossági tájékoztató szerint, a WHO egyértelmű ajánlása alapján, egészséges ember számára nem szükséges a sebészeti maszk viselése.

A maszkviselés kérdésköre felmerült a 2020. szeptember 11-én lezajlott ATV vitaműsorban is, ahol Dr. Gődény György és Dr. Tamasi József képviselte a vírusrealista szemléletet, és Dr. Falusi Ferenc, és Dr. Boldogkői Zsolt képviselte a hivatalos, kormánypárti álláspontot.

Különleges köszönet Heffner Attilának a videóért.

Megnyitás a Youtubeon: https://www.youtube.com/watch?v=1L47CQImLGs