A cikkünk frissítve lett, melyet a cikk végén, folytatólagosan olvashat el.

Az 1997. évi CLIV. törvény [ Eütv. ] módosításának értelmében, mely január 1-től lép hatályba, öt hónapon keresztül a beteg beleegyezése nélkül kényszeríthetik rá a koronavírus elleni vakcinát az emberre.

A törvénymódosítás értelmében nincs szükség a beteg beleegyezésére az oltás beadásához, függetlenül attól, hogy mennyire bízik meg az illető az oltás minőségében, vagy hogy milyen kételyei vannak.

Hatályos:
2021.január 1. – 2021.május 25. között

56. § (1) A járványügyi tevékenység célja a fertőző megbetegedések, a járványok megelőzése és leküzdése, valamint az emberi szervezet fertőző betegségekkel szembeni ellenállóképességének fokozása.

(2) Az (1) bekezdésben foglaltak megvalósítása érdekében

a) *  az egészségügyi államigazgatási szerv

aa) az egyén személyes szabadsághoz való jogainak gyakorlását az e törvényben foglaltak szerint korlátozhatja,

ab) a betegek jogait az e törvényben foglaltak szerint korlátozhatja,

ac) a természetes és jogi személyeket, továbbá a jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteket az e törvényben meghatározott intézkedések tűrésére, illetve megtételére kötelezheti;

b) a kötelező járványügyi intézkedést foganatosító egészségügyi szolgáltató a betegek jogait az e törvényben foglaltak szerint korlátozhatja.

(3) Kötelező járványügyi intézkedés foganatosításához nincs szükség a beteg beleegyezésére,

azonban a beteget – az eset körülményeihez képest – ekkor is megilleti a tájékoztatáshoz való jog.

(4) *  Az 57-74. §-ok alkalmazásában fertőző betegen a fertőző betegségre gyanús személyt is érteni kell. Fertőző betegségre gyanús személy az, aki a miniszter rendeletében meghatározott fertőző betegségben szenvedő személlyel, annak használati eszközével, váladékával érintkezett, illetve a fertőzés terjedési módjából adódóan feltételezhető, hogy a fertőző betegség kórokozója a szervezetébe került.

(5) *  A 44-52. § és 56-74. § alkalmazásában a (4) bekezdésben említett miniszteri rendeletben meghatározott fertőző betegséggel azonos tekintet alá esik az Egészségügyi Világszervezet 2009. évi XCI. törvénnyel kihirdetett Nemzetközi Egészségügyi Rendszabályai (a továbbiakban: NER) rendelkezéseire tekintettel nemzetközi horderejű közegészségügyi-járványügyi szükséghelyzet előidézésére képes, korábban ismeretlen vagy szokatlanul súlyos formában, illetve a megszokottnál lényegesen nagyobb gyakorisággal, járványosan előforduló betegség vagy állapot is.

(6) *  A NER végrehajtása érdekében az egészségügyi államigazgatási szerv ellátja a nemzeti NER tájékoztatási központ feladatait.

Összegezve:

A fenti jogszabály 2021.január 1. és 2021.május 25. között kerül hatályba a jelenlegi állás szerint, melynek értelmében a

kormány akárkit beolthat bármilyen kétes oltóanyaggal az akarata ellenére

ebben az öt hónapban. Nem csak a beteg embereket is, hanem a

feltételezett fertőzötteket is

akiknek nincs tünete, se nem betegek, csak úgy ítélik meg, hogy érintkezhettek a vírussal. Tudjuk, hogy igen kétséges a PCR tesztek megbízhatósága, amelyet már maga Müller Cecília, tisztifőorvos is megerősített, amikoris azt mondta:

“Ha a pozitív teszttel rendelkező személy semmilyen tünetet nem mutat, akkor a PCR teszt eredménye legalábbis kétségbe vonható”

Müller Cecília, tisztifőorvos


Ennek ellenére továbbra is zajlanak a tesztelések, és a kötelező oltás terve ilyen kétséges tesztek mellett is törvénytervezetben van – és hogy kire mondják rá, hogy érintkezhetett a vírussal?
Bárkire – hiszen mostmár a háziorvos tesztelés nélkül is koronavírusosnak nyilváníthat bárkit, ha véletlenül köhög kettőt.

Az, hogy esetleg kíván-e ezen módosítani a kormány, azt még nem lehet tudni.


Olvasd tovább:
https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99700154.tv&timeshift=20210101

FRISSÍTÉS!

A korábban felvázolt, 1997-es évi törvény valóban életben lévő törvény, melyet a fentebbi linken bárki megtalálhat a net.jogtár.hu weboldal ide illeszkedő bejegyzésében.

Fontos tisztázni, hogy a jelenleg is érvényben lévő kötelező oltásokat is törvényben szabályozzák. Tény, hogy világszinten kiemelkedő az oltások száma, ami Magyarországon törvényben rögzítettek – melyek még Európai szinten is kiemelkedőek.

Ennek a törvénynek értelmében tehető kötelezővé a koronavírus oltás is.

A januárra vonatkozó életbe léptetés viszont csak becslés. A pontatlanságért szíves elnézésüket kérjük.